InspirationL.E.C. Ljud, Ljus & Bild

Videomapping

Videomapping är en videoprojektionsteknik där video projiceras över en yta och förvandlar vanliga objekt – såsom byggnader, banor, scener med mera – till videoskärmar. Dessa ytor blir en duk, med grafik som projiceras över ytans form och texturer för att skapa en imponerande effekt. Tekniken kan användas till allt från små installationer till hela byggnadsfasader.

Först skapas en 3D-modellering av objektet som ska användas. Därefter används modellen av ett mjukvaruprogram som ser till att projektionen håller rätt form och storlek. Endast er fantasi sätter gränserna för vilka effekter denna teknik kan framställa!

Videomapping har används i mindre utsträckning sedan slutet av 60-talet. En av de första installationerna gjordes 1969 för “The Haunted Mansion” attraktionen på Disneyland.

Trots en lång historia börjades tekniken endast användas brett runt början av 2000-talet i takt med att datorer blev mer kraftfulla och projektorer billigare. Idag kan man producera otroligt häftiga effekter till relativt lindriga priser.

Har ni ideér som ni behöver hjälp att realisera? Hör av er till oss så skapar vi magi tillsammans!